אודות האזור – קריית אונו
קִרְייַת אוֹנוֹ היא עיר בבקעת אונו, מחוז תל אביב בישראל, הגובלת בגבעת שמואל מצפון, ברמת גן ממערב, סביון מדרום וממזרח, גני תקווה במזרח ובפתח תקווה מצפון מזרח. היא הוכרזה כעיר בשנת1992 ולפני כן פעלה כמועצה מקומית.
העיר נוסדה בשנת 1939, וקרויה על שם אוֹנוֹ הקדומה, הנזכרת במקרא ובמקורות חז"ל, ואשר שכנה באזור בו הוקמה העיר.
האזור נחשב לפנינת נדל"ן במרכז הארץ ובבקעת אונו בפרט וזאת בשל הריאות הירוקים, החינוך מספר אחת בארץ, הקרבה והגישה למרכזי הערים עבודה, האופי הכפרי-עירוני המתחדש של העיר ואיכות התושבים הם אבני היסוד לערך הנכסים הגבוה בערים קריית אונו וגני תקווה.
אוכלוסייה
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לשנת2018, האוכלוסייה בקרית אונו מונה 29,986 תושבים. העיר מדורגת 8 מתוך 10 בדירוג החברתי-כלכלי. אחוז הזכאים לתעודת בגרות מבין תלמידי כיתות י"ב בשנת (2010/2011) היה 82.5%. השכר הממוצע של השכירים בשנת 2010 היה 11,500 ש"ח (כשהממוצע הארצי הוא 7,466 ש"ח).
חינוך
בקרית אונו פועלים מוסדות חינוך רבים בהם תשעה בתי ספר יסודיים, שלוש חטיבות ביניים ותיכון אחד:
בתי ספר יסודיים:
בית הספר ניר: הוותיק בבתי הספר בקריה. משרת את תלמידי השכונות הצפוניות בעיר.
בית הספר עלומים: משרת את תושבי שכונת רייספלד.
בית הספר רימונים: בית ספר בדרום מזרח העיר, משרת את תושבי שכונת רימון ודרום מזרח קריית אונו.
בית הספר ע"ש שרת: בית ספר בשכונת קיראון. משרת את תושבי שכונת קיראון המערבית וסביבתה.
בית הספר ע"ש אביגדור ורשה: בית ספר בשכונות עבר הירדן - שער הקריה. משרת את שכונות עבר הירדן ושער הקריה, וחלק מילדי שכונת רייספלד.
בית הספר ע"ש יעקב כהן: בית ספר בשכונת פסגת אונו. נקרא על ידי יעקב כהן, משרת את שכונות פסגת אונו.
בית הספר שילה: בית ספר מהזרם הממלכתי דתי בעיר. משמש את כלל תושבי העיר.
בית הספר הדמוקרטי: פועל על פי עקרונות החינוך הדמוקרטי, מגיל טרום חובה ועד כיתה י"ב. התלמידים מחולקים לבתים, ובכל בית שתי שכבות גיל. בתחילת כל שנה בוחרים התלמידים מערכת שעות אישית ומתחייבים לה.
בית הספר האנתרופוסופי בראשית: פועל על פי עקרונות החינוך האנתרופוסופי. בחינוך זה מושם דגש על פיתוח הדמיון, היצירתיות, הנטיות האמנותיות והמיומנויות החברתיות של הילד.
בעיר מצויות שלוש חטיבות ביניים במתחם הקרוי "קריית החינוך" במרכז העיר: חטיבת בן צבי חטיבת שז"ר, וחטיבת פרס.
בית הספר יהל"ם: בית ספר למצטיינים ומחוננים אשר מכון הנרייטה סאלד מאתר את תלמידיו על ידי מבחנים. בית הספר מיועד לא רק לתושבי קריית אונו, אלא גם לערים הקרובות.
בעיר קיים בית ספר תיכון אחד, בשם תיכון בן צבי המרכז אליו תלמידים מהעיר כולה וכן קולט תלמידי חוץ מרשויות סמוכות.
כמו כן קיימים בעיר מוסדות חינוך נוספים כמו הקריה האקדמית אונו וקונסרבטוריון קריית אונו.
בקרית-אונו פועל שבט הצופים "און" אשר נכון לשנת 2015, הוא שבט הצופים הגדול בהנהגת "דן" ואחד הגדולים בתנועה ובישראל למעלה מ-1,700 חניכים מכיתה ד' עד י"ב, בעיר פועל שבט צופים נוסף בשם "שבט גלעד". בנוסף, פועלות בעיר תנועות הנוער "הנוער העובד והלומד", "בני עקיבא" ו"כנפיים של קרמבו" וכן, "צב"ר" - תנועת המד"צים העירונית, האחראית לפעילות למעלה מ-300 חניכים בכיתות ב'-ג'.
בנוסף פועלת בעיר ישיבת ההסדר "שסדר-אונו" אשר נוסדה בשנת התש"ע על ידי הרב אוריאל סעייד. הישיבה שייכת לגרעין התורני בעיר "מעיינות". הישיבה מיועדת לבוגרי תיכונים דתיים. הישיבה היא שלוחה של ישיבת "מאיר-הראל". בישיבה לומדים כ-50 תלמידים.
סוגי הנכסים
בעיר קריית אונו השכונות מאוד ירוקות, שופעות בשטחי פארקים וגנים מוריקים ויפים, עם בניינים מרווחים מאוד והרבה מתקני ספורט ומים. בעיר תוכלו למצוא מגוון רחב ביותר של נכסים, החל מדירות 3 חדרים לקהל סטודנטים הלומדים במכללה הסמוכה הקריה האקדמית אונו במתחם המיועד לסטודנטים, דירות 3, 4, 5 ואף 6 חדרים למשפחות בשכונות המרהיבות והירוקות ברחבי העיר בעיקר בשכונות הוותיקות. בנוסף תמצאו בעיר דירות יוקרה ובתי קרקע קוטג'ים, וילות, דו משפחתיים, חלקן עם בריכות בחצר ועצי פרי. לאוהבי השמיים הפתוחים מאהבו מאוד פנטהאוזים ייחודיים ועד בתים מפוארים בשכונות היוקרתיות של קריית אונו וגני תקווה
תחבורה
כבישים
לעיר נגישות גבוהה לצירי תחבורה ראשיים. העיר מחוברת לכביש 471 בצפון, שמחבר בין כביש 4 לבין כביש 6. בנוסף, קריית אונו מחוברת לכביש הרוחב האזורי כביש 461 באמצעות כביש גישה וזו הכניסה העיקרית אליה מדרום.
התנועה מצפון לדרום בעיר מתבצעת בעיקר על גבי ציר "לוי אשכול", המתחיל במבואות הדרומיים של העיר בואך צומת סביון על כביש 461, חוצה את שכונות העיר המזרחיות ומסתיים במחלף אונו צפונית לעיר, על כביש 471. מיקומו של הציר ומרכזיותו במרחב הביאה למצב שתושבים רבים באזור ראו בו דרך חלופית לכבישי אורך אחרים באזור, ותנועה רבה המגיעה מחוץ לעיר חוצה את קריית אונו על גבי הציר.
כביש אורך נוסף בעיר הוא ציר יעקב דורי- בן-גוריון, העוקף את שכונות העיר ממערב וצמוד לרמת גן ולבסיס תל השומר. החל מאמצע 2019 מתבצעת הרחבה ושיפוץ של הכביש על מנת לקלוט תנועת כלי רכב המגיעים מחוץ לעיר.
כבישי רוחב חשובים בעיר כוללים את רחוב צה"ל בדרום העיר, רחוב שלמה המלך במרכז העיר, רחוב מיכאל וולך-הנשיא בצפון-מרכז העיר ורחוב הרצל בצפון העיר.
כביש אורך בהקמה הוא כביש מוטה גור שיחבר את כביש 461 ואזור צומת השומר לאזור הבקו"ם והקריה האקדמית אונו. קיימת תוכנית להקמת כביש אשר יחבר בין ציר יעקב דורי לכביש גהה ואזור מחלף אלוף שדה.
אוטובוסים
בעבר פעלה בקריית אונו חברת האוטובוסים "דן", אך החל משנת 2003 - חברת "קווים" מפעילה קווי אוטובוס בקרית אונו כחלק מאשכול בקעת אונו - פתח תקווה בו זכתה במכרז. בעבר פעל בדרום העיר, סמוך לשכונת רימון, "מסוף רימון", ממנו יצאו מספר קווים למיקומים שונים בתל אביב, דרך שכונות העיר. בשנת 2005 עבר המסוף למיקום חדש מול הבקו"ם וב- 2014 עבר לצומת סביון סמוך לתחנת כיבוי האש.
את העיר חוצים עוד מספר אוטובוסים נוספים המקשרים בינה לבין רשויות האזור כמו יהוד, אור יהודה, גני תקווה ופתח תקווה.
רכבת קלה
במסגרת תוכנית הרכבת הקלה של גוש דן, מתוכנן להגיע לפאתי קריית אונו הקו הסגול של הרכבת הקלה. הקו מתוכנן לעבור בצמוד לשכונות המערביות של העיר, ולנסוע לאורך ציר בן-גוריון במערב העיר. הקו צפוי להיפתח בשנת 2023 לכל המוקדם.
קו מטרו m3 מתוכנן לעבור בעיר ונמצא בדיונים על מסלולו כאשר העירייה מעוניינת שיעבור ברחוב הראשי - לוי אשכול ואילו חברת נת"ע מעוניינת בתוואי יותר קל.
מסחר
כתוצאה ממדיניות העירייה לאורך השנים, וסוגיית הקרקעות בבעלות פרטית בעיר, קריית אונו מאופיינת בשטחים רבים למגורים ובמעט מאוד שטחי מסחר ותעסוקה. למעשה לא קיים בעיר אזור תעסוקה. המסחר בעיר מתרכז בעיקר באזור קניון קריית אונו, שבו מצויות חנויות רבות ומגדל משרדים בודד. שאר המסחר בעיר מרוכז במרכזים מסחריים שכונתיים.
מרכזי המסחר העיקריים של העיר כוללים את:
קניון קריית אונו - ממוקם במרכז העיר. נבנה על חורבות המרכז המסחרי של קראון, שהיה עד סוף שנות ה-90 המרכז המסחרי הראשי בעיר. שטחי המסחר בקניון כוללים 24,000 מ"ר מסחריים, ועוד כ-11,000 מ"ר של משרדים. בקניון כ-125 חנויות מכל הסוגים, והוא כולל מוקדי פנאי כגון קולנוע רב חן, מתחם באולינג ומתחם קארטינג במפלס התחתון של החניון. במגדל המשרדים מצויות מרפאות וסניפים של קופות החולים הגדולות. חנויות נוספות נמצאות בסביבה הקרובה של הקניון.
מרכז דרכטן - מרכז מסחרי הבנוי סביב כיכר שנקראת על שם העיר התאומה של קריית אונו, דראכטן. סמוך לגן הגיבורים בעיר. במרכז יש חנויות רבות, בנק, סניף דואר וגינת משחקים. בשנת 2013 התבצע שיפוץ מקיף במרכז, והוחלף הריצוף ומתקני הילדים. כמו כן שופצו חזיתות החנויות.
מרכז רש"י - מרכז מסחרי קטן בלב שכונת מגדל המים. מאכלס מספר חנויות מתחום הביגוד והאופנה.
מרכז מסחרי ברחוב הרצל.
מרכז רימון - מרכז מסחרי שנבנה במרכז שכונת רימון, בשנות ה-70. במקור תוכנן כמרכז מסחרי עם שתי קומות שהיה אמור לכלול סניף בנק ובריכת שחייה. בפועל נבנה מרכז חד קומתי שעצים ניטעו במרכזו. המרכז מאכלס מספר עסקים.
מרכז כיכר האחים גרין - מרכז קטן בלב השכונה הוותיקה.
מרכז מסחרי ברחוב ההגנה.
מרכז מסחרי קטן ברחוב פנקס.
רייספלד סנטר - מרכז מסחרי בשכונת רייספלד שכולל בין היתר המבורגריה, פיצריה, סושיה, גלידריה ובית קפה.
כחלק מתוכנית המתאר שמקודמת בעיר צפוי רחוב לוי אשכול ושלמה המלך לעבור להיות רחובות מסחריים עם חנויות לאורכם.
שכונות
קריית אונו הוותיקה - ממוקמת בצפון העיר, בין כביש 471 מצפון ורחוב מיכאל וולך בדרום. מהווה את הלב ההיסטורי של קריית אונו. בשכונה הוקמו המבנים הראשונים של העיר, בתחילת שנות ה-40. בין המוסדות החשובים בשכונה: בית העירייה הישן, מגדל המים הישן של העיר וכן מגרש הכדורגל העירוני ובריכת השחייה העירונית. בלב השכונה נמצא מרכז דראכטן, המשרת את תושבי השכונה, ולצדו בית הספר היסודי הראשון בעיר "ניר". כמו כן השכונה מאכלסת את הקונסרבטוריון העירוני. <span lang="HE" style="mso-ascii-fon